37

Recension av: Beervana Summer Edition

Den perfekta svenska festivalölen!
Brutal Brewing Beervana Summer Edition, 4,5 %, amerikansk ljus lager, Brutal Brewing (a.k.a. Spendrups), Sverige (nr 11499 på Systemet)
Spendrups har släppt några öl under pseudonym. Om det är ett försök att sälja öl till de som aktivt väljer bort Spendrups eller om de bara inte vill att sina öl förknippas med de andra lanseringarna vet jag inte. På burken går det dock inte att uttyda att Spendrups är avsändaren. Däremot anger de malttyp och humlesorter.

Skulle det vara någon av de två anledningarna ovan att de valt att inte sälja den under egen flagg är det synd och skam tycker jag! Beervana skulle i mina ögon vara den perfekta festivalölen! Efter att ha druckit hektoliter av andra brygder under sommarens mer eller mindre heta festivalsol hade det svidit lite mindre att lägga pengarna på en burk med den här designen. Och detta inte bara för utseendets skull.

Beervana skulle jag beskriva som en traditionell ljus lager med mer än en antydan i doften av framför allt amerikansk humle. För mig innebär den referensen främst att ölen doftar grape och citrus. Smaken bär bara lite humlebeska av det bitiga slaget, alldeles lagom för att vara läskande och fri från all mättande tyngd. Ölen upplevs vattnig med endast en antydan till lätt kropp. Vid sidan av den blygsamma bitterheten känner jag tydliga gräs- och hötoner.

Hade jag haft en bar hade den här ölen fått åtminstone en tapp, detta på grund av dess hinkabilitet (http://www.shbf.se/wiki/index.php/Hinkabilitet) i kombination med en lagom alkoholhalt. På burk kostar den bara 9,90 kr på Bolaget vilket i mina ögon gör den prisvärd.

Med sitt lilla kliv mot humligare influenser, ett tillräckligt litet för att "stor stark"drickaren inte ska behöva lämna sin komfortzon, blir detta den perfekta ölen att vidga sina vyer med. För övriga är den en god törstsläckare.