75

Recension av: Fristadens Stolta Imperial Stout (2011)

Veckans stopp blir i Eskilstuna! Måste motvilligt erkänna att detta är första ölen från Eskilstuna Ölkultur som jag dricker. Bryggeriet har funnits sedan 2008 men inte förrän 4 år senare kommer alltså min premiär.

Eskilstuna Ölkultur bjuder med Fristadens Stolta upp till efterrätt med en stout som är svart som natten. Det jag hann se av skummet var ett lätt skum i en mjölkchokladbrun nyans men med på kort kom det inte, tyvärr.

Doften är lovande - en tydlig doft av Panda-sötlakrits får mig genast att bestämma mig för att kladdkakan som det bjuds på här hemma får vänta. Den här ölen ska få ta sitt rättmätiga utrymme i magen och ska inte behöva trängas med grädde och annat fluff.

De skriver "efterrättsöl" på flaskan och det kan jag hålla med om. En tydlig kaffearom och smak ackompanjeras av den tunga, söta lakritsen i sällskap med en lättare fruktig doft och en nypa marsipan. Smaken har mer inslag av kaffet än lakritsen, även om den fortfarande finns där, tillsammans med soja och mörk choklad. Utöver kaffe kan toner av citrongräs anas från humlen. Eftersmaken har en torr, askig och mörk-choklad-bitter känsla över sig. Lite som jag skulle kunna tänka mig att det känns om jag hade slickat i en askkopp. Fast på ett bra sätt.

I munnen känns ölen, vid sidan av rökigheten och askan faktiskt rätt gräddig. Ölen har en rejäl kropp och de 9 procenten märker åtminstone inte jag av. Än.

Riktigt bra jobbat! Det här var första ölen från Eskilstuna för mig, men det var baske mig inte den sista.

Ölen finns i det ordinarie sortimentet i Eskilstuna men kan beställas hem via Systembolagets hemsida till ett bolag nära dig en flaska åt gången, om du så vill.

Det ska bli spännande att se hur den utvecklas med tiden. Återkommer om ett par år i ärendet!

Dags för kladdkaka...